BI-platform activiteiten
8 mei 2014 (middag-avond), Agile Integratie van Enterprise en Cloud Data met Datavirtualisatie Uniek Datavirtualisatie event! Middag-avond.

6 t/m 8 mei 2014, Mastering the Requirements Process Gelimiteerde inschrijving, registreer nu!

21 en 22 mei 2014, Datawarehousing, Business Intelligence en Analytics: een update Tweedaagse Masterclass met hoge ROI

3 en 4 juni 2014, Verbeter uw Informatiestrategie met Master Data Management en Governance

3 juni 2014, Optimaliseer uw Informatiestrategie en Informatie Governance

4 juni 2014, Master Data Management in de praktijk

5 juni 2014, Modelleren met Enterprise Architect 10.0 Nieuwe workshop

11 en 12 juni 2014, Pragmatisch modelleren met UML en Smart Use Cases Workshop met gelimiteerde inschrijving dus boek snel!

16 juni 2014 (middag/avond), Big Data, Hadoop, NoSQL en Analytics - oplossingen en tools Middag-avondsessie. Zeer verhelderend, registreer nu!

17 juni 2014, BPMN 2.0 Syntax, methodieken en positionering

17 juni 2014 (middag-avond), Integratieoplossingen en-Tools: EAI - SOA - Cloud-integratie Middag-avondsessie. Zeer verhelderend, registreer nu!

17 en 18 juni 2014, BPMN 2.0 Syntax en Praktijk

18 juni 2014, BPMN 2.0 in de praktijk Gelimiteerde inschrijving, registreer nu!

14 t/m 16 oktober 2014, Mastering the Requirements Process Gelimiteerde inschrijving, registreer nu!

29 oktober 2014 (middag-avond), Agile, Scrum en Kanban in de praktijk Middag-avond seminar. Aanrader!

10 en 11 november 2014, Mastering Business Analysis Gelimiteerde inschrijving dus boek snel!

Java Magazine poll
JAV_Poll Visual Cobol R3 is in staat om met Eclipse Java-code te genereren.
 
21%
 
17%
 
41%
 
20%

Detail
Bert Ertman 
Bert Ertman Bert Ertman is werkzaam als Fellow bij Luminis en bestuurslid van de NLJUG. Hij is door Sun/Oracle onderscheiden als Java Champion.

21 december 2010 - Java is dood, lang leve Java!

In de aanloop naar JavaOne kon je geen blog of rss reader opentrekken of iedereen deed je geloven dat Java passé was en als je nog niet publiekelijk Java had doodverklaard, dan werd je afgeschilderd alsof je nog in de ontkenningsfase zat. Voor mij persoonlijk was JavaOne dit jaar de wake-up call dat Java helemaal niet dood is en dat er nog voldoende op het platform gebeurt. De overgang van Sun naar Oracle heeft natuurlijk een aantal zaken flink op de handrem gezet, net als de impasse binnen de JCP die was ontstaan door het al veel langer slepende conflict tussen Sun en Apache.

Op basis van wat ik met eigen ogen heb gezien op JavaOne, de vele gesprekken en briefings die ik heb gehad met Oracle executives, platform architects en evangelists ben ik ervan overtuigd dat Oracle het beste voor heeft met Java en dat er uiteraard dingen anders zullen gaan, maar dat we weer op weg zijn om een gezond ecosysteem te hebben rondom het Java-platform met nadrukkelijk ook ruimte voor andere partijen dan de eigenaar van Java. Er moet nog heel veel gebeuren voordat we weer volop gas kunnen geven, maar de goede richting is absoluut ingeslagen.

Aangezien er niet zo heel veel mensen aanwezig waren op JavaOne en veel mensen (helaas) ook niet eens de moeite hebben genomen om zich via internet bij te lezen in alle aankondigingen en ontwikkelingen zou het nog wel even duren voordat deze boodschap ook bij het mainstream publiek zou aankomen. Met het drukke conferentieseizoen in oktober en november voor de boeg zou dat allemaal wel goed gaan komen en inderdaad na J-Fall (waarover je verderop meer kunt lezen) en Devoxx (vanaf waar ik deze column schrijf) zie ik overal de kwartjes vallen en hoor je weer wat positiviteit en optimisme, wat een goede zaak is. Communiceren met de development community is niet de sterkste kant van Oracle. Vanuit het NLJUG bestuur en ook als Java Champions community zijn we op diverse vlakken betrokken in klankbordinitiatieven waar we hele korte lijntje hebben in de Oracle organisatie. We zullen zeker van deze mogelijkheden gebruik blijven maken om onze zorgen bij Oracle onder de aandacht te brengen. Ondertussen kunnen wij gewoon weer over tot de orde van de dag. Over een paar maanden komt er weer een nieuwe versie van Java SE beschikbaar en de adoptie van Java EE 5 en 6 begint ook overal op te pikken. Ook in de wereld van cloud computing en NoSQL zijn er interessante Java ontwikkelingen en voor wie het liever in een andere taal of syntax zoekt, zijn er inmiddels allerlei volwassen alternatieve talen op de Virtual Machine. Doorlopen mensen, niets aan de hand ;-)

Verslag van J-Fall 2010
Na maanden van voorbereiding was het op 3 november weer zover: J-Fall 2010 was een feit. Om 9.00 uur werd de conferentie door mij officieel geopend vanaf het podium in de grote zaal. Vroege vogels konden echter al vanaf 8.00 uur terecht voor de eerste inhoudelijke sessies in de nieuwe ‘early-bird sessies’. Deze bleken behoorlijk succesvol te zijn, dus dit concept gaan we er zeker in houden voor toekomstige evenementen. Op het moment van schrijven van deze column loopt de evaluatie van het evenement nog, maar bij het doorkijken van de voorlopige resultaten (20% van de J-Fall bezoekers heeft ingevuld) zijn er al wel wat aardige trends af te leiden.

Het overgrote deel van de evaluaties is erg positief over de nieuwe locatie. Regardz Hart van Holland ziet er mooi en verzorgd uit en geeft de bezoekers beter de gelegenheid om de conferentie te beleven zonder irritant in de rij te moeten staan, of de auto in de voortuin van omwonenden te hoeven zetten. Wel zien we de gebruikelijke opmerkingen over de reistijd. Voorheen kwamen die opmerkingen vooral vanuit het noorden en zuiden van het land, nu zijn het vooral mensen uit het westen die klagen. Het is helaas zo dat ons land te klein is voor regionale conferenties en te groot voor een ideaal bereikbare plaats voor iedereen. Waar we het dus ook zullen organiseren, ideaal bereikbaar zal het nooit zijn. De kwaliteit van de meeste sessies wordt redelijk goed tot zeer goed beoordeeld. In eerste instantie is dat natuurlijk een compliment aan de sprekers, maar laten we ook zeker het werk van de selectiecommissie niet vergeten. Het is een lastige taak om alle voorstellen op waarde te beoordelen en naarmate we dat vaker doen en er meer handigheid in krijgen en de Nederlandse Java-wereld (qua sprekers en netwerk) beter beginnen door te krijgen, wordt het samenstellen van het programma met geschikte sprekers beter te behappen.

Ook de bijdrage van de diverse sponsors is het vermelden waard. Oracle was hoofdsponsor van J-Fall en ‘dat is een bewuste keuze om aan de Nederlandse Java-developers te laten zien dat Java echt belangrijk voor ons is’ aldus Bart Meily van Oracle. Tijdens de keynote heeft Oracle de aanwezigen laten zien waar het met Java 7 & 8, JavaFX en Java ME naar toe gaat. Gedurende de dag hebben evangelisten van Oracle een aantal parallelsessies ingevuld die goed werden bezocht. Co-sponsors Sogeti en Logica kozen ervoor hun kennis en kunde te demonstreren in het verzorgen van Hands-on Labs. Aanwezigen konden hier gedurende een deel van de dag zelf met de technologie aan de slag waar deze bedrijven zich in het veld mee bezig houden. Co-sponsor Xebia besloot om niet zichzelf maar de verschillende aanpalende communities binnen het Java landschap zich te laten presenteren. Een geslaagd experiment aan de enthousiaste mensen te zien die zich gedurende de dag in allerlei discussies mengden.

Een andere leuke vermelding is nog dat we in de loop van de dag een lokaal trending topic waren op Twitter. De oproep tijdens de opening dat er best getwitterd mocht worden heeft dus gewerkt. Alle presentaties die we hebben ontvangen staan inmiddels op de website. Je kunt ze vinden bij de sessiedetails van een presentaie. Eind december zullen we ook de resultaten van de evaluatie integraal op de website vermelden.

Evenementen in 2011
In de laatste weken van 2010 zullen we ons als bestuur beraden welke events we in 2011 willen neerzetten. Naast onze eigen evenementen kijken we ook naar mogelijke samenwerking met andere developer events in Nederland en wellicht zelfs over de grens in België. Ook kijken we of er in de wereld van de Oracle User Groups samenwerking of verkenning mogelijk is op (Java) technologievlak. Meer nieuws hierover kun je lezen in Java Magazine #1 van 2011 of tussentijds op de website of via de NLJUG twitter account (@nljug). De eerste university sessie in 2011 is inmiddels in de maak. Begin maart organiseert Atos Origin een sessie over Activity, een op BPMN 2.0 gebaseerd open source BPM en workflow systeem van Alfresco, met Tom Baeyens als lead developer (bekend van het jBPM project). Tijdens J-Fall hebben Tijs Rademakers en Andy Verberne al een overzicht gegeven wat Activiti te bieden heeft. Begin volgend jaar is de eerste release een feit. Een goed moment om een eerste ervaring op te doen met Activiti. Na een korte introductie maak je in deze sessie aan de hand van een aantal opdrachten nader kennis met de engine, de explorer, de designer en aanverwante tooling. In de opdrachten ga je zelf een proces modelleren en testen.

We willen graag het enthousiasme bij de businesspartners van de afgelopen maanden in leven houden en jullie in 2011 tenminste maandelijks een interessante sessie voorzetten. Ook hopen we te kunnen experimenteren met andere vormen van universities, bijvoorbeeld in webcast vorm, om zo het bereik te vergroten. Hulp is altijd welkom, dus neem gerust contact op.

Website
In de komende maanden willen we ook de NLJUG website weer eens flink onder handen gaan nemen. Hiervoor zoeken we nog vrijwilligers. Ben je geïnteresseerd om ons mee te helpen om www.nljug.org weer het middelpunt van Java Nederland te laten zijn, meld je dan aan!Permalink | Trackback | Print | E-mail

Reacties op deze blog
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Wilt U een reactie plaatsen op dit bericht? Log dan in op deze website. Heeft U dat nog niet eerder gedaan? Registreer U dan eerst.
Java Magazine nieuws || alle items
29-01-2014 - Workshop BPMN 2.0 in de Praktijk met Christian Gijsels
Op dinsdag 8 april 2014 organiseert Adept Events een nieuw seminar met BPM specialist Christian Gijsels met als titel BPMN 2.0 in de Praktijk.
Lees meer

27-01-2014 - Workshop UML en Use Cases met Sander Hoogendoorn
Dit voorjaar presenteert Sander Hoogendoorn, Principal Technology Officer bij Capgemini, zijn tweedaagse workshop Modelleren met UML en smart Use Cases bij Adept Events.
Lees meer

25-01-2014 - Business Analyse met Enterprise Architect 10.0 door Christian Gijsels
Op 5 juni 2014 organiseert Adept Events een nieuwe workshop met BPMN specialist Christian Gijsels met als titel Modelleren met Enterprise Architect 10.0.
Lees meer

24-01-2014 - Conversations with Martians
Bijzonder gesprek tussen Marsman en aardbewonder over het wezen van requirements.
Lees meer
16-12-2013 DW/BI congres met Claudia Imhoff en Rick van der Lan... 
20-10-2013 Kunnen Agile en Scrum projecten ook falen? 
30-09-2013 James Robertson verzorgt nieuwe workshop Business An... 
22-08-2013 Powersessie Big Data en Analytics naar hele dag 
10-07-2013 Masterclass BPM door Alec Sharp 
24-01-2013 Governance onder controle met Master Data Management 
Lees meer
Java Magazine whitepapers || alle items
Java Magazine video || alle items
Op bezoek bij iPROFS
iPROFS uit Haarlem vierde onlangs haar tienjarig jubileum. Voor Java Magazine een ideale gelegenheid om naar Haarlem af te reizen en CTO Remco Nabuurs te interviewen.
 
Java Magazine bloggers || alle items
Java Magazine zoeken
Volg Java Magazine ook op:
  
Java Magazine agenda
8 mei 2014 (middag-avond), Agile Integratie van Enterprise en Cloud Data met Datavirtualisatie Uniek Datavirtualisatie event! Middag-avond.
6 t/m 8 mei 2014, Mastering the Requirements Process Gelimiteerde inschrijving, registreer nu!
21 en 22 mei 2014, Datawarehousing, Business Intelligence en Analytics: een update Tweedaagse Masterclass met hoge ROI
3 en 4 juni 2014, Verbeter uw Informatiestrategie met Master Data Management en Governance
3 juni 2014, Optimaliseer uw Informatiestrategie en Informatie Governance
4 juni 2014, Master Data Management in de praktijk
5 juni 2014, Modelleren met Enterprise Architect 10.0 Nieuwe workshop
11 en 12 juni 2014, Pragmatisch modelleren met UML en Smart Use Cases Workshop met gelimiteerde inschrijving dus boek snel!
16 juni 2014 (middag/avond), Big Data, Hadoop, NoSQL en Analytics - oplossingen en tools Middag-avondsessie. Zeer verhelderend, registreer nu!
17 juni 2014, BPMN 2.0 Syntax, methodieken en positionering
17 juni 2014 (middag-avond), Integratieoplossingen en-Tools: EAI - SOA - Cloud-integratie Middag-avondsessie. Zeer verhelderend, registreer nu!
17 en 18 juni 2014, BPMN 2.0 Syntax en Praktijk
18 juni 2014, BPMN 2.0 in de praktijk Gelimiteerde inschrijving, registreer nu!
14 t/m 16 oktober 2014, Mastering the Requirements Process Gelimiteerde inschrijving, registreer nu!
29 oktober 2014 (middag-avond), Agile, Scrum en Kanban in de praktijk Middag-avond seminar. Aanrader!
10 en 11 november 2014, Mastering Business Analysis Gelimiteerde inschrijving dus boek snel!
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Java Magazine Puzzel
Klik hier om naar de Java Magazine Puzzel te gaan.
Java Magazine Dossier
Klik hier om het volledige dossier over Java-certificering te bekijken.
Java Magazine bloggers
Java Magazine Categories
Geen categorieën gevonden.
Blog jaren
Java Magazine tags
Geen tags gevonden.
Legal notice
Java, JavaBeans, JSP en alle andere op Java gebaseerde merken zijn merken of geregistreerde merken van Oracle Corporation in Nederland en andere landen. Array Media b.v. is onafhankelijk van Oracle Corporation.
Java, JavaBeans, JSP and all other Java-based trademarks are trademarks or registered trademarks of Oracle Corporation in The Netherlands and other countries. Array Media b.v. is independent of Oracle Corporation.